Rizses csokoládé, ahogy nagyanyám csinálta – Bárcsak ismét ehetnék egy ilyet

Vannak ízek, amelyek egy életre belénk égnek. Egy falat, és máris újra ott ülünk a gyerekkor asztalánál, halljuk a ketyegő faliórát, érezzük a frissen főtt kakaó illatát, és látjuk a nagymama mosolyát. Nekem ilyen a rizses csokoládé.

A nagymamám különleges desszertje volt ez: egyszerű, mégis felejthetetlen. Nem kellett hozzá sok minden – csak egy marék rizs, egy kis tej, cukor és az a bizonyos főzött csokoládé, amit sosem lehetett máshogy utánozni.

A nosztalgia íze – így készült a nagymama rizses csokoládéja

Hozzávalók:

  • 15 dkg kerek szemű rizs
  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • Egy csipet só
  • 10 dkg étcsokoládé (vagy főzőcsokoládé)
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

  1. A rizst megmosta, majd bő vízben félig megfőzte. Leszűrte, és áttette egy lábasba.
  2. Ráöntötte a tejet, megszórta cukorral és egy csipet sóval, majd lassú tűzön puhára főzte – mindig ott állt mellette, nehogy odakapjon.
  3. Közben gőz felett megolvasztotta a csokoládét a vajjal együtt. Amikor már krémes volt, óvatosan hozzákeverte a meleg rizshez.
  4. Együtt még egy percig főzte, majd kivajazott jénaiba vagy kicsi tálkákba kanalazta. Néha hidegen kínálta, máskor langyosan – mindig egy kis nosztalgiával fűszerezve.

Több mint egy édesség

Ez nem csak egy desszert volt. Ez egy rituálé. Egy pillanat, amikor megállt az idő. A nagymama kedvenc kötényében, hajában konty, kezében fakanál – és mi ott ültünk, türelmetlenül várva, hogy elkészüljön a csoda.

Azóta sok minden változott. A konyha már csendes, a fakanál pihen, de az emlék örökre velünk marad. Ha ma elkészítem ezt az édességet, újra érzem azt a gyermeki örömöt. Bárcsak újra ott lehetnék – bárcsak ismét ehetnék egyet abból a rizses csokoládéból, ahogy nagyanyám csinálta.